A Ginkgo Biloba hatása különböző betegségek esetén

Memória és gondolkodás

A gingkot széles körben ismerik úgy, mint az „agy gyógynövényét.” Egyes tanulmányok szerint javíthat a memórián a demenciában szenvedőknél.

Néhány kutatás kimutatta, hogy a ginkgo javíthatja a memóriát és a gondolkodást az egészséges fiatalok és középkorúak körében is.

Előzetes vizsgálatok pedig arra utalnak, hogy ez a gyógynövény alkalmas kezelési mód lehet a figyelemhiányos, hiperaktivitás zavaros (ADHD-s) személyeknek.

Optimális dózisa napi 2, max 3 kapszula.

Bővebben a ginkgo memóriajavító hatásáról >>>

Antioxidáns hatékonyság

Bár az oxigén elengedhetetlen az élethez, mégis káros hatással lehet a szervezetre. Az instabil oxigén molekulák árthatnak a testnek. Ezek az instabil molekulák, vagy más néven szabad gyökök, károsíthatják a sejteket kívül és belül egyaránt.

A szabad gyökök gyengíthetik az erek falát is, mely által zsíros lerakódások keletkeznek, ami az egyik vezető betegség.

A ginkgo biloba antioxidáns tulajdonságának (terpenoidokat és flavonos glikozidokat tartalmaz) köszönhetően küzd a szabad gyökök és a molekuláris károsodások ellen.  A kutatások azt mutatják, hogy az antioxidánsok megelőzhetik vagy késleltethetik a szívbetegségeket.

A legújabb tudományos szemlélet szerint az antioxidánsok képesek lehetnek megállítani a sejteket ért károsodásokat is, ezáltal lelassíthatják az öregedés folyamatát is…

Csökkentheti az asztma tüneteit?

Tanulmányok szerint a ginkgo kivonat csökkentheti az asztmával összefüggő tüneteket, illetve a gyulladást.

A páfrányfenyő kivonata javítja az antioxidáns aktivitást és pozitív hatással lehet az idegek működésére. Egyes használók kevesebb légzési nehézségről számoltak be.

Látás javítása

A ginkgoban található flavonoidok segíthetnek megállítani vagy csökkenteni a retina és a szem hátsó részének bizonyos megbetegedéseit.

A makula degenerációja (röviden AMD) progresszív szembetegség, mely a retinát is érintheti. Idősek körében élen járó oka a vakságnak. A Maryland Egyetem kutatói szerint a ginkgo biloba aktív vegyületei segíthetnek ellensúlyozni a makula degenerációjának tüneteit. A kutatók megemlítették, hogy a ginkgo segíthet megerősíteni a szemben található véredényeket + segíthet megőrizni a látás épségét.

Képes kitágítani a vérereket, ezáltal segíthet csökkenteni a retina károsodás miatti makula lebomlást és visszafordíthatja a csökkent véráramlás miatt kialakult süketséget.

Továbbá, egy másik tanulmányban felhívták a figyelmet arra, hogy napi 120 mg ginkgo 8 hétig való alkalmazása javította a látást glaukómás (zöld hályog) betegeknél.

Javíthatja a libidót

Már az ősi Kínában úgy gondolták, hogy  a ginkgo pozitív hatással lehet a hormonális egyensúlyra – különösen a szerotonin szintre, a vérnyomásra és a keringésre – így megoldást nyújthat azoknak az embereknek, akik merevedési zavarral, vagy alacsony libidóval küzdenek. A ginkgo mivel tágítja a vérereket, ezáltal javíthatja a vér áramlását a nemi szervekben is.

Sántítás ellen

A sántításért előfordul, hogy a lábakban lecsökkent véráramlás a felelős, melyet a rossz vérkeringés, vagy az eltömődött artériák okozhatnak. Mivel a ginkgo javítja a vér áramlását az erekben, képes kezelni az időszakos sántítást és az azzal járó fájdalmat, melyet az említett csökkent véráramlás okoz.

Egy 8 vizsgálatból álló kutatás kimutatta, hogy azok az emberek, akik Ginkgot alkalmaztak 34 méterrel többet tudtak gyalogolni, mint azok, akik placebót használtak.

Tudósok állítják azt is, hogy páfrányfenyő kivonataival javítani lehet a végtagok keringésén!

Fejfájás és a migrén ellen

A ginkgo kivonatok fogyasztása hatékony módszere lehet a fejfájás kezelésének. Továbbá, csökkentheti a migrén gyakoriságát és súlyosságát, azáltal, hogy mérsékeli a fájdalmat és növeli a vérerek tágulását valamint megszünteti a stresszt, amely a legfőbb kiváltója ezeknek a problémáknak.

A ginkgo alkalmazása csökkentheti a stresszt és a fáradtságot, mely kéz a kézben jár a fejfájással.

A ginkgo és a depresszió – Antidepresszáns hatásúhatasok

A különböző fokú érrendszeri problémákkal küzdő betegek javulást észleltek a hangulatukban a ginkgo biloba hatására: Enyhébb depresszió esetén, egyéb gyógyszerek alkalmazása nélkül is kellően hatékonynak bizonyult.

Depresszió ellen kiváló alternatív megoldás: Csökkenthetőek a depresszió tünetei, mint a tartós szorongás, az érdektelenség és szomorúság érzése. Szorongásos, és beilleszkedési nehézséggel küzdők számára a ginkgo fogyasztása csökkentheti a szorongásos tüneteket.

A ginkgo elismert, hogy pozitív hatással lehet az agyműködésre, az agyi vérkeringésre. Leveleinek kivonatában találhatóak gyulladáscsökkentő, stresszoldó vegyületek, mint például a lipofil.

A kínai Medical Journal szaklapban, egy 2005-ös tanulmányban azt taglalták, hogy a ginkgo biloba a venlafaxin gyógyszerrel kombinálva csökkentheti stressz és depresszió okozta agyi károsodásokat.

Fülzúgás ellen

A ginkgo segít a fülzúgással járó zajok és egyéb kellemetlenségek csökkentésében. A páfrányfenyő kivonatainak alkalmazásával természetes módon mérsékelhetjük a fülzúgás mindennapi életvitelre gyakorolt zavaró hatásait.

Eltűnhet a kellemetlen hang!

Olvasson bővebben a témában! >>>

A Ginkgo és a stroke:

2010-ben, a Circulation orvosi szaklapban megjelent egy publikáció, mely arra engedhet következtetni, hogy a ginkgo a stroke megelőzésében is segíthet.

A publikált tanulmányban 3000 idősebb felnőttet két csoportra osztottak, az egyik csoport napi 120 mg ginkgo bilobát kapott. A vizsgálatban részt vevő kutatók a ginkgot szedők körében, a mért értékeiek javulását tapasztalták.

Jelen állás szerint azonban túlzás lenne egyértelműen kijelenteni, hogy a ginkgo valóban segíthet a stroke megelőzésében!

Premenstruációs szindróma (PMS)

Két tanulmány szerint is a ginkgo biloba képes lehet csökkenteni a PMS tüneteit, mint például a szorongást, vagy a kiegyensúlyozatlanságot. A vizsgálatban részt vevő nők a menstruációs ciklusuk 16 napjától kezdték el alkalmazni ezt a gyógynövényt, a ciklus utáni 5. napig, majd ismét a 16. naptól.

Raynaud-szindróma

A Raynaud-szindrómát (keringési zavar a végtagokban) az okozza, hogy a vérerek rosszul reagálnak a hidegre és begörcsölnek, ami miatt csökken a véráramlás, megfosztva a végtagokat az oxigéntől.

A ginkgo azonban kitágíthatja a vérereket, gátolva így az erek görcsös állapotát!